Posted on

3 Απαραίτητες Στρατηγικές για τους Σύγχρονους Φοιτητές

Υπάρχουν ορισμένοι έξυπνοι τρόποι για να χειριστείτε την μελέτη και να υποβάλετε αίτηση για θέσεις εργασίας και υπάρχουν αναποτελεσματικοί, απογοητευτικοί τρόποι να κάνετε τις ίδιες ενέργειες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι οι συνήθειες σας ως σπουδαστής και ως υποψήφιος για κάποια δουλειά θα γίνουν, αξιοποιώντας κατάλληλα τον χρόνο σας.

Οι Απαραίτητες Στρατηγικές για τους Σύγχρονους Σπουδαστές

Ενώ η εκπαίδευση δίνει δύναμη, μόλις καταλάβετε πώς να μελετήσετε αποτελεσματικά, οι δεξιότητές σας θα σας επιτρέψουν να νιώθετε ακόμα πιο δυναμικοί. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι όλες αυτές οι σπουδές είναι πιθανότατα συνδεδεμένες με τον τελικό στόχο της απόκτησης εργασίας. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα συναντήσετε τελικά την καριέρα που αγαπάτε μέσω της προσεκτικής δικτύωσης, της αναζήτησης, της έρευνας και της συνέντευξης. Παρακάτω είναι μερικές στρατηγικές για τους σύγχρονους σπουδαστές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε ακριβώς αυτό.

  1. Πώς να μελετήσετε

Όταν στρώνεστε στην μελέτη, θα πρέπει πάντα να το κάνετε συνειδητά. Δεν χρειάζεται να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Απλώς απαιτεί λίγη αυτογνωσία και ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης. Για παράδειγμα, αντί να παραγεμίζετε τέσσερις ώρες μελέτης σε μια συνεδρία την τελευταία στιγμή, είναι καλύτερο να διαιρέσετε το χρόνο σας σε τέσσερα μέρη της μιας ώρας προκειμένου να βελτιώσετε τη αφομοίωση. Οι πιο σύντομες και συχνότερες συνεδρίες μελέτης δεν θα σας βοηθήσουν μόνο να θυμάστε πληροφορίες, αλλά και να αποβάλετε το περιττό άγχος.

Μια άλλη τεχνική που βελτιώνει τη συγκράτηση πληροφοριών είναι η δημιουργία καρτών διδασκαλίας (flashcards), η οποία είναι απείρως πιο δραστική από την απλή επισήμανση ή υπογράμμιση σημαντικών όρων στο βιβλίο σας. Επιπλέον, η διαδικασία της χειρόγραφης καταγραφής των εννοιών και των ορισμών βοηθά στη συγκράτηση πληροφοριών. Ενώ είστε στη διαδικασία του να κρατάτε σημειώσεις και να φτιάχνετε flashcards για τη διδασκαλία είτε του εαυτού σας και των άλλων, μην ξεχνάτε τη διατροφή: αντί να υποκύπτετε σε πειρασμούς πρόχειρου φαγητού, που επηρεάζουν αρνητικά το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα προσοχής, αναζητήστε υγιεινά σνακ όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά. Επίσης, εξασφαλίστε ότι κοιμάστε τις απαραίτητες ώρες.

Βεβαιωθείτε ότι δεν σας αποσπούν την προσοχή τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Αν είναι δυνατόν, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και αναζητήστε ένα σημείο μελέτης όπου δεν θα συναντάτε συνεχώς γνωστούς σας. Μια ήσυχη γωνιά της βιβλιοθήκης, για παράδειγμα, πιθανότατα θα σας επιτρέψει να κάνετε περισσότερη δουλειά από μία πολυσύχναστη καφετέρια όπου συχνάζουν όλοι οι φίλοι σας. Και, τέλος, μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξαπλώσετε σε υπερβολικά άνετη θέση, για παράδειγμα, κουλουριασμένοι στο κρεβάτι σας ή σε έναν άνετο καναπέ. Αντίθετα, ένα καλά φωτισμένο γραφείο ή ένα τραπέζι θα σας προσφέρει αρκετό χώρο για βιβλία και γραφική ύλη, ενώ θα δημιουργήσει μια πνευματική σχέση με τη μελέτη.

  1. Συμβουλές υγείας και ευεξίας

Η ισορροπία στην ζωή είναι σημαντική, είτε πρόκειται για μαθητή είτε για εργαζόμενο. Επιπλέον, κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι εάν είστε σε θέση να επιτύχετε ισορροπία μεταξύ των σπουδών σας και της προσωπικής σας ζωής, θα είστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι για να ισορροπήσετε τις δυνάμεις σας μόλις εισέλθετε στο εργατικό δυναμικό. Πώς, λοιπόν, θα πρέπει κανείς να δημιουργήσει ισορροπία, ως μαθητής;

Μια χρήσιμη συνήθεια ανακούφισης του στρες είναι η καθημερινή πρακτική διαλογισμού ή γιόγκα. Ο διαλογισμός όχι μόνο ανακουφίζει από το άγχος, αλλά βοηθά επίσης στην αύξηση της ικανότητάς σας να εστιάζετε και να συγκεντρώνεστε σε δύσκολα θέματα. Φροντίστε να περνάτε χρόνο με τους φίλους και τους αγαπημένους σας, για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να επαναφορτιστεί και να αισθάνεστε συνδεδεμένοι με το δικό σας δίκτυο υποστήριξης. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας, ειδικά αν χρειάζεστε μια διακοπή από όλα. Τέλος, φροντίστε να σχεδιάσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που θα αποτελείται και από απαιτητικά αλλά και από πιο προσιτά μαθήματα. Καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσετε όλες τις σπουδές σας, και όχι να ξεμείνετε από χρόνο λόγω ενός υπερβολικά απαιτητικού χρονοδιαγράμματος.

Η δυνατότητα να επιλέγει κάποιος το πρόγραμμά του, σημαίνει επίσης ότι διαμορφώνει και την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής. Οι ισορροπημένοι άνθρωποι, αντί να δέχονται παθητικά τις τρέχουσες συνθήκες, κάνουν συνειδητές επιλογές που επηρεάζουν την κατεύθυνσή τους στη ζωή, κάνοντας παύσεις για να συμβουλευτούν τους φίλους και την οικογένειά τους, προκειμένου να τους βοηθήσουν να κάνουν ένα μελετημένο σχέδιο που ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές τους προτεραιότητες, τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους. Επιπλέον, δεν επιτρέπουν σε εξωτερικές επιρροές να καθορίζουν την πορεία της δράσης τους. Αντί να αφήνουν περισπασμούς, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δημοφιλείς απόψεις να επηρεάζουν τις ενέργειές τους, οι ισορροπημένοι άνθρωποι ευθυγραμμίζουν τους στόχους τους με τα πάθη τους.

  1. Δικτύωση και αναζήτηση

Αν είστε σπουδαστής αυτήν την περίοδο, είστε αρκετά τυχεροί ώστε να απολαμβάνετε αρκετά οφέλη, ειδικά όταν πρόκειται για ενεργούς εναντίον παθητικών ατόμων που αναζητούν εργασία: Οι ενεργοί είναι οι υποψήφιοι που δεν εργάζονται επί του παρόντος αλλά αναζητούν ενεργά μία θέση εργασίας, ενώ οι παθητικοί είναι οι ήδη εργαζόμενοι και συνεπώς δεν αναζητούν ενεργά εργασία. Οι σημερινοί σπουδαστές έχουν το πλεονέκτημα να είναι απασχολημένοι στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία τους. Στην ιδανική περίπτωση, θα έχετε χρόνο να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες του κλάδου για ενημερωτικές συνεντεύξεις που μπορούν να σας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που κανονικά δεν θα είχατε τον χρόνο να αποκτήσετε, αν δεν εγγραφόσασταν στο σχολείο.

Κάτι που μπορείτε να κάνετε για να ξεχωρίζετε στις επιτροπές προσλήψεων, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας και του χρόνου δικτύωσης, είναι να αναφέρετε τα τρέχοντα έργα σας στο βιογραφικό σας σημείωμα – είτε πρόκειται για εθελοντικά είτε σχετικά με βιομηχανικό κλάδο. Βεβαίως, τα σχετικά μαθήματα θα ήταν χρήσιμα να αναφερθούν και στις ενημερωτικές συνεντεύξεις και στις συνεντεύξεις εργασίας. Αξιοποιήστε τα οφέλη των ενεργών υποψηφίων: Για παράδειγμα, να έχετε την προθυμία να μάθετε νέα πράγματα και να επιδιώκετε να εργάζεστε σε διάφορες θέσεις με ευρύ φάσμα ευθυνών. Η προθυμία να είστε ευέλικτος και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις είναι άλλα πλεονεκτήματα του να είσαι ενεργός αναζητητής εργασίας.

Τέλος, ένα τρόπος για κυνήγι εργασίας που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι η τεχνική δικτύωσης, η οποία έχει εισαχθεί στην κρυφή αγορά εργασίας. Πώς μπορεί κανείς να το χειριστεί; Πρώτον, απευθυνθείτε στους ανθρώπους του κλάδου της επιλογής σας ως άτομο που αναζητά πληροφορίες πρώτα και όχι ως κάποιος που αναζητά εργασία. Κάνοντας επαφές με αυτό τον τρόπο, θα διευρύνετε το επαγγελματικό δίκτυο επαφών σας, αυξάνοντας τις πιθανότητές να σας προσέξουν όταν υποβάλετε αίτηση για μια θέση σε μια συναφή εταιρεία. Δεύτερον, να συμμετάσχετε σε πραγματικές και εικονικές ομάδες δικτύωσης, όπως σε ιστοσελίδες με ομάδες συγκεκριμένων κλάδων στο Facebook και το LinkedIn, σε δίκτυα αποφοίτων και επαγγελματικές ενώσεις και εταιρείες του κλάδου σας. Τέλος, να θεωρείτε τον εθελοντισμό ως πολύτιμο μέσο για να αποκτήσετε εμπειρία στον κλάδο.

 

Πηγή: https://elearningindustry.com

Απόδοση στα Ελληνικά: Anita Klimi

Διαβάστε επίσης