Posted on

3 Τρόποι για να Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την Ευκαιρία να Μάθετε ως Ηλεκτρονικός Σπουδαστής

Η τηλεκπαίδευση εξακολουθεί να είναι σχετικά νέο φαινόμενο και ως εκ τούτου, ορισμένοι εξακολουθούν να είναι σκεπτικοί σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι να μάθει κάποιος, μέσω αυτού του μέσου. Εάν σκέφτεστε να γίνετε ηλεκτρονικός σπουδαστής, αυτό το άρθρο είναι για σας. Εδώ είναι 3 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την ευκαιρία να μάθετε ως διαδικτυακός σπουδαστής.

Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την ευκαιρία να μάθετε ως σπουδαστής εξ’αποστάσεως

Είχα κι εγώ τις επιφυλάξεις μου όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου ως μαθητής μέσω διαδικτύου. Ήμουν τόσο συνηθισμένος να είμαι στο περιβάλλον μιας παραδοσιακής τάξης που δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα μπορούσα να μάθω, σε ένα περιβάλλον όπου θα ήμουν ο κύριος υπεύθυνος για τη μάθησή μου. Εάν είστε νέοι στην ηλεκτρονική μάθηση ή σκέφτεστε να γίνετε ηλεκτρονικός μαθητής στο σύντομο μέλλον, αυτό το άρθρο είναι για σας. Έχοντας υπάρξει εξ’αποστάσεως σπουδαστής, πιστεύω ότι το ηλεκτρονικό περιβάλλον μάθησης είναι εξίσου αποτελεσματικό όπως αυτό της παραδοσιακής τάξης. Ωστόσο, πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για τη δική σας μάθηση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 3 συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε αυτήν την εμπειρία στο έπακρο.

  1. Δεσμευτείτε να μελετάτε όσο το δυνατόν περισσότερο

Μελετήστε, μελετήστε, μελετήστε όσο περισσότερο μπορείτε … επειδή η επικοινωνία γίνεται μέσω του γραπτού λόγου, πρέπει να αναπτύξετε και αγάπη για την ανάγνωση. Μην διαβάζετε μόνο τα απαιτούμενα μαθήματα. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε και κάποια συμπληρωματική μελέτη. Ως ηλεκτρονικός σπουδαστής, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε κάθε θέμα, έτσι ώστε να μην αισθάνεστε χαμένοι στην πορεία του μαθήματος και του προγράμματος.

Να θυμάστε πάντα ότι εφόσον είστε εξ’αποστάσεως μαθητής, είστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη μάθησή σας. Ενώ υπάρχει ένας οδηγός σπουδών για κάθε πρόγραμμα και μάθημα προκειμένου να κατοχυρώνεται ότι έχουν καλυφθεί τα βασικά σημεία, από εσάς εξαρτάται πόσα πραγματικά μαθαίνετε. Μόλις δεσμευτείτε και αναπτύξετε μια ρουτίνα μελέτης, θα διαπιστώσετε ότι η μάθηση έρχεται με φυσικό τρόπο.

Αξιοποιήστε τη βιβλιοθήκη της τάξης όταν κάνετε εργασίες και ακόμη και για συζητήσεις. Έχω διαπιστώσει ότι μερικές από τις μελέτες είναι πολύ χρήσιμες όταν ψάχνετε για επιχειρήματα να στηρίξουν την εργασία σας. Επίσης, αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε τη λίστα των βιβλίων που βρίσκονται κάτω από το διδακτικό υλικό του μαθήματος. Αυτά τα βιβλία συχνά αναφέρονται ως συμπληρωματικά ή προτεινόμενα. Αν και δεν είναι υποχρεωτικά, είναι συχνά χρήσιμα παρέχοντας πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε περαιτέρω ένα θέμα.

  1. Υπερβείτε τις ελάχιστες απαιτήσεις

Όπου είναι δυνατόν, κάντε περισσότερα από τις ελάχιστες απαιτήσεις για κάθε εργασία. Από την αρχή του προγράμματος, αναπτύξτε μια συνήθεια να ασχολείστε συχνά με εκπαιδευτές και άλλους μαθητές κατά τη διάρκεια των περιόδων συζήτησης. Για παράδειγμα, εάν η βασική απαίτηση για εβδομαδιαίες συζητήσεις είναι να απαντάτε σε δύο καταχωρήσεις συζήτησης των μαθητών, μην κάνετε μόνο τα βασικά, κάντε την υπέρβαση και διαβάστε τα περισσότερα από αυτά που γράφονται από άλλους μαθητές.

Συχνά, μέσα από τις εμπειρίες των άλλων, παίρνουμε ιδέες και είμαστε σε καλύτερη θέση να επεξεργαστούμε ένα θέμα που μας δίνεται. Τις ημέρες των συζητήσεων, ορίστε επαρκή χρόνο για να συμμετάσχετε στο θέμα που συζητείται. Εάν απλώς δείτε βιαστικά τις αναρτήσεις της συζήτησης, θα μειώσετε τις πιθανότητές σας να μάθετε κάτι νέο.

  1. Όσο είναι δυνατόν, να μην χάνετε μαθήματα

Φρόνιμο είναι να μην χάνετε τα μαθήματά σας. Αντί να χάνετε, να καθυστερείτε ή ακόμα και να κάνετε βιαστικά τα μαθήματά σας, παρακολουθήστε το κάθε μάθημα με την σειρά του. Καθυστερώντας ένα μάθημα μπορεί να επηρεάσει τη μάθησή σας, επειδή κάθε μάθημα είναι συνήθως ένα σκαλί πάνω από το προηγούμενο. Εάν έχει παρέλθει αρκετός χρόνος μεταξύ του τέλους ενός μαθήματος και της έναρξης του επόμενου, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένα φρεσκάρισμα στο προηγούμενο υλικό για να έχετε μια σχετική κατανόηση επί του θέματος του νέου. Παρακολουθώντας τα μαθήματα με την σειρά τους επίσης εξοικονομεί χρόνο, διότι οι γνώσεις σας θα είναι φρέσκες πηγαίνοντας στο επόμενο.

Μια τελευταία λέξη

Η ηλεκτρονική μάθηση είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή μάθηση από τη στιγμή που ο σπουδαστής έχει δεσμευτεί πλήρως σε αυτό. Μην αποκτήσετε τη συνήθεια της αδράνειας επειδή, από την στιγμή που θα εμφανιστεί, η αναβλητικότητα γίνεται μοτίβο. Αναπτύξτε υγιείς συνήθειες μελέτης και διατηρήστε την φόρα σας.

 

Πηγή: https://elearningindustry.com

Απόδοση στα Ελληνικά: Anita Klimi

Διαβάστε επίσης