Posted on

4 Συμβουλές για αποτελεσματική Τηλεκπαίδευση μέσω Εικονικών Τάξεων

Αυτό που κάνει τις εικονικές αίθουσες διδασκαλίας ιδιαίτερες, είναι το γεγονός ότι δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες να επικοινωνήσουν εκπαιδευτικοί και σπουδαστές από όλο τον κόσμο.

Πώς να παραδώσετε ηλεκτρονικά μαθήματα αποτελεσματικά μέσω εικονικής αίθουσας διδασκαλίας

Η διδασκαλία σε μια εικονική αίθουσα είναι το ιδανικό επάγγελμα για πολλούς και η μάθηση σε μια εικονική αίθουσα είναι ένα ιδανικό εκπαιδευτικό σύστημα για σπουδαστές σε όλο τον κόσμο. Οι ημέρες όπου μια απλή συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου απαιτούσε τη φυσική παρουσία όλων των εμπλεκόμενων μερών, ανήκουν στο παρελθόν. Επρόκειτο για μια αγγαρεία, όχι μόνο αγχωτική για τους συμμετέχοντες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούσε στην πτώση της παραγωγικότητας, δεδομένου ότι έπρεπε να μετακινηθούν από τις ξεχωριστές γεωγραφικές τοποθεσίες τους στο χώρο των εκδηλώσεων αυτών. Καλώς ήρθατε στο μέλλον, όπου διοργανώνονται προγραμματισμένες ηλεκτρονικές αίθουσες διδασκαλίας, εκδηλώσεις και συναντήσεις, με την πλήρη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση μέσω της χρήσης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας της εικονικής τάξης. Καλώς ήρθατε στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω εικονικών τάξεων.

Μια εικονική αίθουσα διδασκαλίας είναι μια προσομοίωση ενός ηλεκτρονικού μαθησιακού περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον (το οποίο θα μπορούσε να βασίζεται στο διαδίκτυο ή σε λογισμικό), οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επικοινωνούν πλήρως και αδιάκοπα με τον καθηγητή / εκπαιδευτή και τους άλλους μαθητές, όπως ακριβώς θα έκαναν και στην πραγματικότητα.

Αλλά υπάρχουν και προβλήματα όταν παραδίδεις μαθήματα σε τέτοιου είδους τάξεις. Όπως ακριβώς και στις κανονικές αίθουσες διδασκαλίας, αν θέλετε να κρατήσετε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου σας, πρέπει να είστε δημιουργικοί και επινοητικοί όταν η διαδικασία δυσκολεύει.

Σε αυτό το άρθρο έχουμε ετοιμάσει για εσάς 5 συμβουλές για το πώς μπορείτε να παραδίδετε ηλεκτρονικά μαθήματα αποτελεσματικά μέσω εικονικών τάξεων:

  1. Μην αφήστε την τεχνολογία να εμποδίσει το έργο σας

Οι πελάτες σας είναι οι σπουδαστές σας και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχείρησής σας. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τους δίνετε την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών που μπορείτε να παρέχετε. Δεδομένου ότι στο εικονικό περιβάλλον διδασκαλίας, εξαρτάστε κυρίως από την τεχνολογία, η λογική λέει να ελέγχετε τα πάντα προτού «βγείτε ζωντανά». Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και εάν η πλατφόρμα σας δυσλειτουργήσει μία ή δύο φορές, ορισμένοι από τους μαθητές σας δεν θα διστάσουν καθόλου να πάνε στους ανταγωνιστές σας. Η δυνατότητα να προγραμματίζετε ζωντανές συνεδρίες σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο χρησιμοποιώντας ένα ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό, όπως η επιλογή του κέντρου δεδομένων, αυξάνει την ανεκτικότητα σφάλματος και την δυνατότητα εφεδρειών σε περίπτωση καταστροφής.

  1. Μην χάνετε τον στόχο σας

Και στα εικονικά και φυσικά περιβάλλοντα, μερικές φορές είναι εύκολο να απομακρυνθείτε από άλλα θέματα και μην ακολουθήσετε με ακρίβεια το πρόγραμμα σπουδών. Παρόλο που είναι πολύ καλύτερο να έχουμε μια υγιή συζήτηση και δραστήριους συμμετέχοντες σε αντίθεση με ανενεργούς, η απομάκρυνση από τον στόχο σας δεν είναι καλή ιδέα. Ενώ οι εκπαιδευτές θα πρέπει να επιτρέπουν στους σπουδαστές να εκφράζουν τις απόψεις τους, είναι σημαντικό να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο συγκεκριμένο έργο.

  1. Χρησιμοποιείστε οπτικά μέσα για να περάσετε το μήνυμά σας

Εμπλουτίστε τα οπτικά μέσα στις τάξεις σας σε κάθε ευκαιρία. Στην εποχή μας η διάρκεια προσοχής είναι μικρότερη από ποτέ, και η τοποθέτηση μακροσκελών κειμένων στις διαφάνειες PowerPoint θα κάνει τους μαθητές σας να βαριούνται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι είναι οπτικά όντα, και τους αρέσει να βλέπουν κάτι ενώ το ακούν. Οι οπτικές μέθοδοι βοηθούν τους μαθητές να διατηρούν πληροφορίες πολύ καλύτερα από ότι αν χρησιμοποιήσετε μόνο τον ήχο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε γραφικούς πίνακες, βίντεο, σχεδιαγράμματα και διαγράμματα όποτε μπορείτε, μαζί με την γραφή ή το σχέδιο στον πίνακα, για να κάνετε τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα.

  1. Χρησιμοποιήστε διάφορες τεχνικές για να κινητοποιείτε τους συμμετέχοντες

Για να κινητοποιείτε το ενδιαφέρον των μαθητών σας, ειδικά όταν διδάσκετε σε παιδιά, πρέπει να καταφύγετε σε διάφορες τεχνικές. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι επαινείτε τους ηλεκτρονικούς μαθητές σας χρησιμοποιώντας εικονίδια διάθεσης (emoticons) στον πίνακα ή στην συνομιλία, κάθε φορά που κάνουν κάτι σωστό, για να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και να τους κινούν το ενδιαφέρον. Ομοίως, αν παρερμηνεύσουν κάτι, βεβαιωθείτε ότι τους εξηγήσατε γιατί δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εξηγήστε το επιχείρημά σας με παραδείγματα. Δεύτερον, θα πρέπει να επιτρέψετε στους μαθητές να παρακολουθούν την πρόοδό τους, για να τους παρακινείτε να συνεχίσουν την προσπάθεια να πετύχουν τον στόχο τους.

Οι εικονικές αίθουσες διδασκαλίας είναι έτοιμες να μετατρέψουν τον τρόπο με τον οποίο οι καθηγητές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαχειρίζονται την παράδοση ενός μαθήματος. Με το διαρκές ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τόσο οι κατασκευαστές τεχνολογίας όσο και οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αναμένεται ότι στο μη τόσο μακρινό μέλλον, οι εικονικές αίθουσες διδασκαλίας θα είναι το πρότυπο για την παγκόσμια διανομή περιεχομένου.

 

Πηγή: https://elearningindustry.com

Απόδοση στα Ελληνικά: Anita Klimi

Διαβάστε επίσης