Posted on

5 απλές αλλά κρίσιμες συμβουλές για τη δημιουργία καλύτερων μαθημάτων τηλεκπαίδευσης

Η δημιουργία αποτελεσματικού και ευχάριστου μαθήματος τηλεκπαίδευσης φαίνεται πολύ πιο εύκολη από ότι είναι. Γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις πέντε καλύτερες πρακτικές που κάθε επαγγελματίας τηλεκπαίδευσης θα πρέπει να κατέχει τέλεια.

Παρακάτω είναι οι πέντε κορυφαίες συμβουλές για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε καλύτερα μαθήματα τηλεκπαίδευσης:

1) Να συμπεριλάβετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία ενός αποτελεσματικού μαθήματος τηλεκπαίδευσης

Προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικά τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποτελούνται από τα ακόλουθα συστατικά στοιχεία:

Αποτελεσματική ηλεκτρονική μάθηση

Μια εισαγωγή που να είναι σαφής και να τραβά την προσοχή

Πλήρως λειτουργική διασύνδεση του μαθητευόμενου

Να παρέχει πολύ φιλική υποστήριξη και επικοινωνία στον χρήστη

Αναλυτικό αλλά σχετικό περιεχόμενο

Απλή και σαφής γλώσσα

Ελκυστικά και συναφή οπτικά στοιχεία

Επιβλητική παρότρυνση για δράση

Ισορροπημένη διαδραστικότητα

Συνεχείς αξιολογήσεις και έλεγχοι γνώσης

2) Θυμηθείτε: το λιγότερο είναι περισσότερο (Ουκ εν τω πολλώ το ευ).

Πολλοί από εσάς πιθανώς γνωρίζουν τη φράση «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», (KISS- Keep it simple stupid) . Εφαρμόστε την ίδια φιλοσοφία στα δικά σας μαθήματα τηλεκπαίδευσης. Κάντε το να φαίνεται εύκολο. Μια γεμάτη οθόνη προκαλεί μόνο απόσπαση της προσοχής, σύγχυση και πλήξη. Αντί για αυτό, καλύψτε τον λευκό χώρο και κάντε το κείμενο και τις εικόνες στην οθόνη απλά και στοχευμένα. Πείτε όχι στο μπουκωμένο φόντο, στις διαφημίσεις που αποσπούν την προσοχή και στα σχέδια με περισσότερα από έξι χρώματα.

3) Σκεφτείτε την επίδραση του καλού οπτικού σχεδιασμού

Πολλές φορές οι επαγγελματίες της τηλεκπαίδευσης που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν δίνουν αρκετή προσοχή στον οπτικό σχεδιασμό. Και μάντεψε! Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν σίγουρα σημασία στην τηλεκπαίδευση. Χρειάζεται μόνο 1/10 του δευτερολέπτου για να σχηματιστεί μια πρώτη εντύπωση για ένα άτομο, και στην τηλεκπαίδευση ισχύει το ίδιο.

Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι στην σχεδίαση ιστοσελίδων οι πρώτες εντυπώσεις σχετίζονται κατά 94% με την σχεδίαση. Επομένως, η εκμάθηση ορισμένων βασικών αρχών οπτικής σχεδίασης είναι εξαιρετικά σημαντική. Για παράδειγμα, εξετάστε παράγοντες όπως η θέση, το χρώμα, η αντίθεση, το διάστιχο και η ευθυγράμμιση. Όλα όσα προσθέτετε στο μάθημά σας μεταφέρουν ένα νόημα, οπότε βεβαιωθείτε ότι όλα όσα συμπεριλαμβάνετε είναι αρκετά σημαντικά για να βρίσκονται εκεί.

4) Δώστε έμφαση στην αξία του μαθήματος

Τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης πρέπει να προσφέρουν κάτι περισσότερο από έναν κατάλογο με τους στόχους του μαθήματος. Τα καλύτερα μαθήματα επισημαίνουν και ενισχύουν συνεχώς την αξία του μαθήματος. Δίνουν στους μαθητές σαφείς και σημαντικούς λόγους απαντώντας στο γιατί το περιεχόμενο είναι τόσο σημαντικό για να το μάθουν. Αν το μάθημα δεν απαντά από την αρχή στην ερώτηση «Τι θα μου προσφέρει;», οι μαθητές δεν θα ενδιαφέρονται ούτε θα παρακινούνται να συνεχίσουν, ανεξάρτητα από το πόσο ωραίο φαίνεται. Εάν κατορθώσετε να προσελκύσετε την προσοχή των μαθητών από την αρχή και θυμάστε με συνέπεια το «Τι θα μου προσφέρει;», θα πετύχετε.

5) Δημιουργήστε ευέλικτες και αφομοιώσιμες διδακτικές ενότητες

Ίσως αναρωτιέστε πόσο μεγάλα ή πόσο σύντομα θα πρέπει να είναι τα δικά σας μαθήματα τηλεκπαίδευσης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση σε αυτό. Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνετε είναι να ενσωματώσετε μόνο τις πληροφορίες που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεστε. Αντί να ανησυχείτε για το χρόνο, το μάθημά σας πρέπει να επικεντρωθεί στο να περιλαμβάνει περιεχόμενο που θα είναι πρακτικό, αφομοιώσιμο και μαθητοκεντρικό. Χωρίς αμφιβολία, οι ευέλικτες και προσαρμόσιμες διδακτικές ενότητες προσαρμόζονται στις ανάγκες ακόμη και του πιο πολυάσχολου εργαζομένου.

 

Πηγή: http://info.shiftelearning.com/blog/

Απόδοση στα Ελληνικά: Anita Klimi

 

 

Διαβάστε επίσης