Posted on

7 συμβουλές για να σπουδάσετε εξ αποστάσεως με επιτυχία

Ελέγξτε τη λίστα των χρήσιμων συμβουλών που θα σας βοηθήσουν να οδηγηθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση όταν σπουδάζετε εξ’αποστάσεως και σας παρουσιάζουν πώς να ξεκινήσετε να μαθαίνετε με τον σωστό τρόπο.

Πώς να σπουδάσετε εξ αποστάσεως με επιτυχία

Η προσπάθεια να είστε πιο παραγωγικοί ενώ σπουδάζετε μέσω διαδικτύου είναι ένα αξιόλογο εγχείρημα. Και ενώ το να είστε σε θέση να εκτελείτε τα καθημερινά σας καθήκοντα γρήγορα και αποτελεσματικά είναι μια σημαντική δεξιότητα παραγωγικότητας, το να ξέρετε πώς να μαθαίνετε νέα πράγματα και να εφαρμόζετε αυτές τις νέες γνώσεις στην πράξη είναι εξίσου σημαντικό. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά εύκολο στην θεωρία, αλλά θα εκπλαγείτε με τον αριθμό των ανθρώπων που μαθαίνουν στοιχειώδη πράγματα με λάθος τρόπο. Έτσι, έχω συγκεντρώσει μια λίστα με χρήσιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να μελετήσετε μέσω διαδικτύου επιτυχώς.

  1. Συγκεντρώστε τις νέες γνώσεις

Ξεκινήστε τη συνήθεια να παρέχετε στον εγκέφαλό σας επαρκές περιβάλλον για κάθε νέα γνώση. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα μεγάλο άρθρο ή ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε, μεταβείτε στη σελίδα περιεχομένων πρώτα και ρίξτε μια ματιά στις πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε μία βάση στην οποία ο εγκέφαλός σας θα έχει πιο πολύ χρόνο να οικοδομήσει πιο εύκολα όταν δουλεύετε με την εργασία σας.

  1. Χρησιμοποιήστε εστιασμένη και διάχυτη σκέψη

Όταν η εργασία σας δεν είναι κάτι τελείως καινούργιο ή περιέχει οικεία στοιχεία, χρησιμοποιώντας τον εστιασμένο τρόπο σκέψης είναι η καλύτερη προσέγγιση για να προχωρήσετε. Συλλέξτε τις σκέψεις σας, συγκεντρωθείτε και ακολουθήστε τους αλγόριθμους που έχουν οριστεί προηγουμένως για να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες λύσεις.

Η διάχυτη σκέψη έχει να κάνει με τις αποκαλύψεις και τις απροσδόκητες λύσεις, τις πρωτότυπες σκέψεις και τις στιγμές που αναφωνείτε «Το βρήκα!» – βασικά το αντίθετο της εστιασμένης σκέψης. Όταν το θέμα είναι εντελώς νέο για εσάς, δοκιμάστε μια πιο χαλαρή, λιγότερο συγκεντρωμένη προσέγγιση. Μην κλειδώσετε τον εαυτό σας σε ένα συγκεκριμένο θέμα, σκεφτείτε έξω από αυτό, προσπαθώντας να μην βασιστείτε υπερβολικά σε προϋπάρχουσες λύσεις.

Τώρα, το πραγματικό κλειδί για την επιτυχία είναι να μάθετε να συνδυάζετε τους δύο τρόπους σκέψης- με την εστιασμένη σκέψη δημιουργείτε μια δομή και χαρτογραφείτε μια πιθανή λύση, ενώ ο διάχυτος τρόπος βοηθά να γεμίσουν τα κενά και να δουν την ευρύτερη εικόνα.

Όταν εργάζεστε σε μια πολύπλοκη εργασία, θυμηθείτε να δώσετε στον εαυτό σας κάποιο χρόνο διακοπής για να ξεκουραστείτε και να επαναφορτιστείτε. Πάρτε έναν υπνάκο, πηγαίνετε για μια βόλτα, ή κάντε μια σύντομη σωματική άσκηση κατά την εναλλαγή μεταξύ των δύο τρόπων για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη.

  1. Αποστήθιση πληροφοριών = Κακό, Επεξεργασία πληροφοριών= Καλό

Η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ενός άρθρου ξανά και ξανά μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ότι μέσω των πάρα πολλών φορών επανάληψης οι εγκέφαλοί μας μπορούν να συγκρατήσουν τις πληροφορίες καλύτερα. Δυστυχώς όμως για εμάς, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι μια ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα απλά σπαταλάτε το χρόνο σας, ενώ νομίζετε ότι κάνετε πρόοδο.

Η επεξεργασία των πληροφοριών είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Δοκιμάστε να διαβάσετε κάτι, στη συνέχεια να επαναλάβετε αυτό που έχετε διαβάσει από μνήμης και να το διαβάσετε ξανά. Ή προσπαθήστε να θυμηθείτε αυτά που έχετε μάθει όλη την ημέρα και να τα καταγράψετε και στη συνέχεια να τα επαναλάβετε σε έναν φίλο ή έναν συνεργάτη. Θα παρατηρήσετε σχεδόν αμέσως πόσο καλύτερα έχετε απορροφήσει τις νέες πληροφορίες αν χρησιμοποιήσετε αυτήν την προσέγγιση.

   4. (Πραγματικό πλεονέκτημα) Μην χρονοτριβείτε

Όλοι έχουμε βιώσει αυτό το ενοχλητικό αίσθημα ανησυχίας και φόβου για μια επερχόμενη εργασία ή όταν τελειώνει η προθεσμία παράδοσης της εργασίας. Ξέρετε, εκείνο που ακόμα και όταν το σκέφτεστε σας κάνει να νιώθετε αδράνεια, όπου προτιμάτε να κάνετε οτιδήποτε άλλο από αυτό που πρέπει να κάνετε; Ναι, αυτό λέγεται αναβλητικότητα, και αν το αφήσετε ανεξέλεγκτο, μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την ικανότητά σας να μαθαίνετε και να αναπτύσσεστε ως άτομο.

Τα καλά νέα είναι, ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να ξεπεραστεί. Οι μελέτες δείχνουν ότι το αίσθημα του άγχους απλώς εξαφανίζεται τη στιγμή που θα αρχίσετε να δουλεύετε στην εργασία σας. Έτσι, εάν αποσπάται η προσοχή σας πολύ εύκολα και είναι δύσκολο για εσάς να ολοκληρώσετε το έργο σας σε μία ή δύο συνεδρίες, να εργάζεστε σε μικρότερες, 20-25 λεπτών συγκέντρωσης, με περιόδους ανάπαυσης 5 λεπτών στο μεταξύ, όπου μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει κάτι διασκεδαστικό ως ανταμοιβή. Κάντε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε – όταν προγραμματίζονται όλες οι δραστηριότητές σας, είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξετε να χρονοτριβείτε.

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα είναι να μοιράσετε το έργο σας σε μερικά μικρότερα μέρη που είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσετε και έτσι να μπορέσετε να το ολοκληρώσετε. Μην σκεφτείτε «Πρέπει να διαβάσω αυτό το βιβλίο μέχρι το τέλος του μήνα, πώς θα βρω τον χρόνο;», σκεφτείτε «Θα διαβάζω μόνο 10 σελίδες την ημέρα και θα το έχω ολοκληρώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες»! Ακόμη και η ελάχιστη πρόοδος είναι πρόοδος και κάνει θαύματα ως προς το να σας κάνει να αισθάνεστε καλά τόσο για τον εαυτό σας όσο και για το έργο σας, απομακρύνοντας την επιθυμία σας να χρονοτριβήσετε.

  1. Να εργάζεστε στο δικό σας ρυθμό

Όταν εργάζεστε ή μελετάτε με μια ομάδα, είναι συχνά πολύ δελεαστικό να προσπαθείτε να συμβαδίζετε με εκείνους της ομάδας που απορροφούν νέες πληροφορίες πιο γρήγορα και πιο εύκολα από εσάς. Μην το κάνετε! Με το να βιάζεστε, χωρίς να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστείτε τα πάντα με τον δικό σας ρυθμό, το μόνο που κάνετε είναι να δημιουργείτε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ εσάς και των συναδέλφων σας. Με απλά λόγια, όσο πιο πολλά καθήκοντα αναλαμβάνετε, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα επεξεργαστείτε. Έτσι, καταλήγετε απογοητευμένοι και μένετε πίσω, και ξαφνικά επιστρέφετε στην αφετηρία.

Το πείσμα και η «ισχυρή βούληση» δεν είναι φίλοι σας. Αυτά είναι τα πράγματα που σας εμποδίζουν να βρείτε εναλλακτικές λύσεις, όταν φτάνετε σε αδιέξοδα. Εάν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να νιώθετε ενοχλημένοι ή αναστατωμένοι, τότε βλέπετε τις σαφείς ενδείξεις της εξάντλησης και της έλλειψης συγκέντρωσης. Και όταν είμαστε αγχωμένοι, είναι σχεδόν αδύνατο οι εγκέφαλοί μας να απορροφήσουν νέες πληροφορίες με οποιοδήποτε νόημα. Απλά κάντε ένα διάλειμμα, επαναφορτιστείτε και επιστρέψτε σε αυτό με τον δικό σας ρυθμό.

  1. Χρησιμοποιήστε παραδείγματα προς όφελός σας

Η χωρητικότητα μνήμης στην εργασία μας είναι πολύ περιορισμένη και οι εγκέφαλοί μας προγραμματίζονται για να απαλλαγούμε από άχρηστες πληροφορίας κάθε μέρα, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε πως οτιδήποτε προσπαθείτε να μάθετε θα παραμείνει μέσα σας πάση θυσία.

Προσπαθήστε να συσχετίσετε νέες ιδέες με πραγματικές εμπειρίες (μια βόλτα, μια συζήτηση, μια βόλτα με λεωφορείο κ.λπ.) ή να τις ενσωματώσετε σε ιστορίες, ανέκδοτα ή τραγούδια. Μιλήστε στον εαυτό σας για το τι έχετε μάθει. Όλες αυτές οι απλές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ, προκειμένου να μετακινήσετε τη νέα γνώση από τη μνήμη εργασίας στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας όπου θα μείνει μαζί σας για πάντα.

  1. Παρακολουθήστε τον χρόνο σας

Χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό κατανομής χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει πολύ ως προς το να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο μάθησης. Φτιάξτε μια λίστα με τις εργασίες και τις δραστηριότητες και αρχίστε να παρακολουθείτε τον χρόνο που αφιερώνετε σε αυτά. Στη συνέχεια, αναλύστε τα αποτελέσματα και προσαρμόστε τη διαδικασία και τις συνήθειες σας για αποτελεσματικότερη χρήση του χρόνου σας.

Τελευταίες σκέψεις

Η επιθυμία για μάθηση είναι ένα όμορφο αίσθημα, αλλά αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διαδικασία, είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζετε το πώς να μάθετε. Βυθιστείτε σε ένα προκλητικό πνευματικά και πλούσιο σε γνώση περιβάλλον. Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς τρόπους σκέψης, παρέχετε το απαραίτητο περιβάλλον για νέες ιδέες, μη βιαστείτε και χρησιμοποιήστε κάθε κόλπο στο βιβλίο για να βεβαιωθείτε ότι οι γνώσεις παραμένουν μαζί σας προκειμένου να οδηγήσετε την ικανότητα μάθησής σας στο επόμενο επίπεδο.

 

Πηγή: https://elearningindustry.com

Απόδοση στα Ελληνικά: Anita Klimi

Διαβάστε επίσης