Posted on

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της Τηλεκπαίδευσης

Η μάθηση σε μια παραδοσιακή τάξη μπορεί να είναι πιο προσωπική και διαδραστική, αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη εάν εγγραφείτε σε ένα διαδικτυακό μάθημα, και τα μεγαλύτερα αφορούν την άνεση και την προσιτή τιμή που παρέχει.

Ποια είναι τα Πλεονεκτήματα και τα Μειονεκτήματα της Τηλεκπαίδευσης;

Όλοι μας έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο και το χρησιμοποιούμε για πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως για έρευνα για κάποιες πληροφορίες για τις εργασίες του σχολείου και του κολεγίου, για να κατεβάζουμε μουσική, εικόνες, φόντο και προφύλαξη οθόνης, για να ενημερωθούμε για τα τελευταία γεγονότα σε όλο τον κόσμο, για να στέλνουμε και να λαμβάνουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, συζητήσεις και πολλά άλλα πράγματα. Αλλά γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα ακόμα πλεονέκτημα του διαδικτύου, και ότι αυτό είναι η εκμάθηση; Ναι! Πλέον μπορείτε να μορφωθείτε στην άνεση του σπιτιού σας και να αποκτήσετε ένα πτυχίο μέσω διαδικτύου. Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ακόμη και το αδύνατο φαίνεται τώρα δυνατό.

Η εκμάθηση μέσω διαδικτύου με μια ματιά

Η εκμάθηση μέσω διαδικτύου αναφέρεται συνήθως ως ηλεκτρονική μάθηση ή τηλεκπαίδευση. Ουσιαστικά περιλαμβάνει την εκπαίδευση μέσω διαδικτύου των μαθημάτων που προσφέρονται σε αυτό. Ηλεκτρονικά μηνύματα, ζωντανές διαλέξεις και βιντεοδιασκέψεις είναι όλα δυνατά μέσω του δικτύου. Αυτό επιτρέπει σε όλους τους συμμετέχοντες να δίνουν τις απόψεις τους σε ένα συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια να τις συζητούν περαιτέρω. Προσφέρουν επίσης στατικές σελίδες όπως διδακτικές πηγές των μαθημάτων, οι οποίες μπορούν να εκτυπωθούν προς όφελος όλων των συμμετεχόντων. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της πρόσβασης σε σελίδες στο διαδίκτυο είναι ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες έχουν υπερσυνδέσμους που θα σας οδηγήσουν σε μια άλλη σελίδα και έτσι θα ανοίξουν ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Δεν έχετε το χρόνο να πάτε σε ένα Πανεπιστήμιο και να παρακολουθήσετε τα μαθήματα. Παλιότερα θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς δεν θα ξέρατε πώς να το διαχειριστείτε, αλλά όχι πια. Με τα διάφορα μαθήματα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, μπορείτε πραγματικά να καθίσετε στο σπίτι και να μορφωθείτε. Δεν υπάρχει πλέον λόγος να ξυπνάτε νωρίς και να παρακολουθείτε μαθήματα ή να βρίσκεστε με εκείνον τον ενοχλητικό συμμαθητή. Τώρα μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μάθημα θέλετε με την ησυχία σας και την άνεσή σας. Ένα διαδικτυακό μάθημα περιλαμβάνει συνήθως πληροφορίες για το μάθημα,, πίνακα ανακοινώσεων, πρόγραμμα σπουδών, διδακτικές πηγές όπως άρθρα, διαφάνειες και φυλλάδια, επικοινωνία μέσω επιτροπών συζήτησης και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αθροιστική και αναλυτική αξιολόγηση, εργαλεία διαχείρισης προόδου μαθητών όπως στατιστικά στοιχεία, αρχεία, και επίσης συνδέσεις με εξωτερικούς και εσωτερικούς ιστότοπους που είναι πολύ χρήσιμοι.

Αλλά, εκτός από τα οφέλη, υπάρχουν περιορισμοί αυτής της πρακτικής; Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ηλεκτρονικής μάθησης.

Πλεονεκτήματα της Τηλεκπαίδευσης

  • Μπορείτε να συνδέσετε τις ποικίλες πηγές σε διάφορες μορφές.
  • Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος παροχής διαδικτυακών μαθημάτων.
  • Λόγω της ευκολίας και της ευελιξίας του, οι πηγές είναι διαθέσιμες από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.
  • Όλοι, οι οποίοι είναι φοιτητές και εργάζονται με μερική ή με πλήρη απασχόληση, μπορούν να επωφεληθούν από την ηλεκτρονική μάθηση.
  • Η εκμάθηση μέσω διαδικτύου προάγει την ενεργό και ανεξάρτητη μάθηση.
  • Καθώς έχετε πρόσβαση στο δίκτυο 24 ώρες όλη την ημέρα και κάθε ημέρα, μπορείτε να εκπαιδευτείτε οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε επίσης.
  • Είναι μια πολύ βολική και ευέλικτη επιλογή. Πάνω απ ‘όλα, δεν χρειάζεται να εξαρτάστε από κανέναν για τίποτα.
  • Όχι μόνο μπορείτε να εκπαιδεύεστε καθημερινά, αλλά και τα Σαββατοκύριακα ή όποτε έχετε τον ελεύθερο χρόνο. Δεν υπάρχει κανένας αυστηρός ή άκαμπτος κανόνας.
  • Μέσω ομάδων συζητήσεων και συνομιλιών, είστε σε θέση να αλληλεπιδράσετε με όλους τους χρήστες διαδικτυακά και επίσης να λύσετε τυχόν αμφιβολίες σας.
  • Οι οδηγίες βίντεο που παρέχονται για την εκμάθηση μέσω ήχου και βίντεο μπορούν να επανέλθουν και να προβληθούν και να ακουστούν ξανά και ξανά αν δεν καταλάβετε το θέμα για πρώτη φορά.

Μειονεκτήματα της Τηλεκπαίδευσης

Λοιπόν, δεν υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στην ηλεκτρονική μάθηση, το κύριο όμως είναι ότι σας παρέχονται γνώσεις μόνο σε θεωρητική βάση και όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ότι έχετε μάθει, μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό. Η εμπειρία μάθησης πρόσωπο με πρόσωπο λείπει, πράγμα που μπορεί να έχει σημασία για μερικούς από εσάς.

Οι περισσότερες από τις αξιολογήσεις περιορίζονται σε ερωτήματα που έχουν μόνο αντικειμενικό χαρακτήρα.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα του εύρους της ασφάλειας των ηλεκτρονικών προγραμμάτων εκμάθησης.

Η αυθεντικότητα της εργασίας ενός συγκεκριμένου φοιτητή είναι επίσης ένα πρόβλημα, καθώς στην τηλεκπαίδευση σχεδόν ο καθένας μπορεί να έχει κάνει την εργασία και όχι ο ίδιος ο φοιτητής.

Οι αξιολογήσεις που έχουν βαθμολογηθεί με την χρήση υπολογιστή, γενικά έχουν την τάση να βασίζονται μόνο στη γνώση και όχι αναγκαστικά στην πρακτικότητα.

 

Πηγή: https://elearningindustry.com

Απόδοση στα Ελληνικά: Anita Klimi

Διαβάστε επίσης